Ukrainalainen pääsiäispulla on ukrainaksi nimeltään “паска” (lausutaan “paska”). Se on perinteinen, korkea ja pyöreä hiivataikinasta tehty pulla, jota leivotaan erityisesti pääsiäisen juhlintaan. Sen maku ja ulkonäkö vaihtelevat alueittain ja perheittäin, mutta yleisesti ottaen:
- Taikina on rikasta ja makeaa, usein sisältää: kananmunia, voita tai maitoa, sokeria, rusinoita tai muuta kuivattua hedelmää.
- Pinnalle laitetaan usein kuorrute, esimerkiksi sokerikuorrutus, ja koristeita, kuten strösseleitä tai sokerikukkia.
- Pullaa siunataan kirkossa pääsiäisaamuna osana perinteistä ruokakoria.
Valmistusohje:
- Hiivajuuri: Liuota hiiva lämpimään maitoon. Lisää voisula (tai margariini) – sen ei tule olla kuumaa – sekä ruokalusikallinen sokeria, puoli teelusikallista suolaa ja jauhoja sen verran, että taikina on juoksevaa (kuten blinejä varten). Anna seistä lämpimässä paikassa noin 1,5 tuntia. Kun juuri on kohonnut ensimmäisen kerran, sekoita se ja odota, että se nousee toisen kerran.
- Perustaikina:
- Erikseen sekoita kananmunat ja sokerit. Lisää smetana, vanilliini, rusinoita ja sekoita hiivajuuren kanssa.
- Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa hyvin (kunnes se irtoaa käsistä). On tärkeää siivilöidä jauhot ennen lisäämistä, jotta taikinaan pääsee enemmän ilmaa. Anna kohota lämpimässä noin 1,5 tuntia.
- Jaa taikina pääsiäispullamuotteihin tai voideltuihin vuokiin (esimerkiksi metallipurkkeihin tai korkeisiin kakkuvuokiin). Täytä vuoista noin 1/3 ja anna kohota uudelleen, kunnes taikina on noussut jonkin verran.
- Paista uunissa keskilämmöllä.
- Ota pullat pois vuoista ja koristele lämpiminä.
- Koristelu:
- Vatkaa yhden kananmunan valkuainen ja lisää valmis konditorikuorrute. Vaihtoehtoisesti vatkaa 1 valkuainen ja 100 g sokeria vahvaksi valkoiseksi massaksi.
- Levitä kuorrute pullien pinnalle ja lisää strösselit ja/tai muut koristeet.
Ainekset:
Noin 1 kg jauhoa
6 kananmunaa (taikinaan 6 keltuaista, 5 valkuaista; 1 valkuainen koristeluun)
250-300 g sokeria
0,5 tl suolaa
100 g smetanaa
16 g kuivahiivaa (tai 50 g tuorehiivaa)
250 g täysmaitoa
50 g voita tai margariinia
rusinat