Tämä ihana kylmäkeitto on ukrainalaisten suosikki kesäpäivinä. Meidän reseptissä on aika reilu määrä, mutta itse kun teen okroshkaa, tykkään siitä niin paljon, että syön kerralla helposti 3 lautasta, ja se loppuu aika nopeasti. Voi, toki, jakaa määrät esim. puoliksi.
Sopilka kaupastamme okroshkaa varten löytyy maukas ukrainalainen kanamakkaratanko Yumski ja majoneesi Shedro.
Valmistusohjeet:
Tarvitset noin 1,5-2,5 tuntia.
- Keitä perunat kuoressa ja kananmunat, viilennä kylmässä vedessä (tai voi keittää etukäteen).
- Kuori perunat, kananmunat ja makkara.
- Leikkaa pieniksi kuutioiksi perunat, makkaraa, kurkku.
- Erota kananmunasta valkuaiset ja keltuaiset, leikkaa valkuaiset pieniksi sirpaleiksi.
- Laita keltuaiset syvään astiaan, laita vähän vettä ja murskaa haarukalla mahdollisimman homogeeniseksi massaksi.
- Leikkaa kevätsipuli ja tilli mahdollisimman pieniksi.
- Laita kaikki ainekset kattilaan, lisää smetanaa, majoneesia, suolaa, puolikkaan sitruunan mehu.
- Laita kattilaan kylmää vettä niin, että se on ainesten yläpuolella noin 3-4 senttiä.
- Sekoita perusteellisesti ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa ja sitruunamehua.
Nauti ruisleivän ja hyvän mielen kanssa.
Okroshka säilyy jääkaapissa noin 3-4 päivää.
Ainekset (8 L kattilaan):
Peruna (kiinteä tai yleis): 1,2-1,5 kg
Kananmuna: 5-6 kpl
Makkaratanko: 500 g
Tuore kurkku: 1 iso
Smetana 20%: 200 g
Majoneesi: 150 g
Kevätsipuli: 100 g
Tilli: 100 g
Sitruuna: puolikas
Suola: 2 rkl
Vaihtoehtona makkaralle voi ottaa keitettyä kanaa. Jos haluat keventää, vaihda majoneesi ja smetana esim. kreikkalaiseen jogurttiin. Jotkut käyttävät veden sijaan nesteenä kotikaljaa tai kanalientä.